Rons Repair

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam werden gekenmerkt door nieuwe belangrijke gebeurtenissen. Zo ontstond de traditie van het aansteken van de Olympische vlam met behulp van spiegels in Griekenland, op het grondgebied van het oude Olympia. Vrouwen begonnen met succes deel te nemen aan atletiekwedstrijden.

Amsterdam 1928 – Olympische Zomerspelen: voorbereiding en organisatie

Het recht om in 1928 internationale wedstrijden te organiseren werd onvoorwaardelijk toegekend aan Amsterdam, een stad met een unieke, kenmerkende cultuur en architectuur, die de hoofdstad van Nederland werd. Het is verrassend dat deze keer niemand eraan dacht om zo’n beslissing aan te vechten. En om de een of andere reden waren er geen andere kandidaten meer voor de titel van Olympische hoofdstad.

Het is opmerkelijk dat de Spelen niet werden geopend door het staatshoofd, koningin Wilhemina, maar door haar man. De gekroonde dame was zelf van mening dat zij, als echte christen, niet geschikt was om deel te nemen aan het evenement dat door de heidenen was uitgevonden. De koningin heeft de wedstrijd zelfs nooit bijgewoond.

Atleten van over de hele wereld kwamen naar de wedstrijd. Hun aantal bedroeg meer dan 3 duizend mensen. Er was ook een team uit Duitsland aanwezig. Het Olympisch programma omvatte 14 sporten. De Olympische Spelen van 1928 werden traditioneel geopend: het Olympisch volkslied werd gespeeld, de Olympische eed werd gezongen boven het stadion en atleten uit verschillende landen van de wereld marcheerden in een plechtige marsparade.

De organisatoren die het evenement hadden voorbereid, hadden goed werk verricht. De openingsceremonie en alle wedstrijden werden op het hoogste niveau gehouden. De Spelen werden spectaculair en gedenkwaardig.

Amsterdam 1928 – Olympische Zomerspelen – vrouwen op de Olympische Spelen

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam https://znaki.fm/nl/events/olympische-spelen-in-nederland-1928/ waren succesvol voor vrouwelijke atleten. De wedstrijden in andere disciplines waren niet minder spannend. De aandacht van het publiek en de hoogste prijzen van de Olympische Spelen gingen naar:

  • Miz Georges;
  • Helena Mayer;
  • Paavo Nurmi;
  • Percy Williams.

Amsterdam 1928 – Olympische Zomerspelen: atleten

De Olympische Spelen van 1928 werden gekenmerkt door prestaties en opmerkelijke overwinningen van Japanse atleten. Mikio Oda (springen) en Ishiuki Tsuruta (zwemmen) presteerden goed op de wedstrijd. De echte held van de Olympische Spelen was opnieuw de Amerikaanse zwemmer Johnny Weissmuller, tot dat moment al een eminente atleet die al meer dan eens grote internationale wedstrijden had gewonnen. Bij deze wedstrijden verraste hij het publiek opnieuw aangenaam met een prachtige en spectaculaire prestatie.

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam leverden de wereld veel uitstekende atleten en nieuwe records op. Zo was de Amerikaanse Elizabeth Robinson recordhoudster op de 100 meter. Op het moment van haar deelname aan de Spelen was de atlete pas 16 jaar oud. En Lina Radke-Rathschauer versloeg haar rivalen op de 800 meter.

In het algemeen moet worden gezegd dat de IXe Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam alle atleten van de wereld de kans gaven om zichzelf te bewijzen. Hockeyers uit India en atleten uit Canada, Finland, Tsjechië en Duitsland presteerden goed (overigens voor het eerst). Voor het eerst namen Maltezen, Panamese atleten en vertegenwoordigers van Rhodesië deel aan de wedstrijd.

Volgens de resultaten van de competitie (de Spelen duurden van 17 mei tot 12 augustus) ging de eerste plaats in het medailleklassement naar de Verenigde Staten van Amerika (de atleten konden 56 medailles winnen, waarvan 22 goud), de tweede plaats ging naar Duitsland (de vertegenwoordigers wonnen, ondanks hun lange afwezigheid van internationale wedstrijden, in totaal 31 medailles (10 goud), met de Finnen op de derde plaats, die 25 medailles toevoegden (8 topprijzen).

Amsterdam 1928 – Olympische Zomerspelen: feiten

Er zijn verschillende interessante feiten in verband met de Olympische Spelen in Amsterdam. Bijvoorbeeld:

Er brak een schandaal uit tussen Franse atleten en de bewaker van het stadion waar de wedstrijd zou plaatsvinden. De laatste wilde geen gasten toelaten tot de sportfaciliteit aan de vooravond van de opening van de spelen. Als gevolg daarvan brak er een schermutseling uit en sloeg een van de atleten de bewaker in het gezicht. Aan de vooravond van een belangrijke gebeurtenis, die de hele wereld zou gaan zien, hielden de Fransen het dus voor gezien bij de gendarmerie. De zaak werd echter in de doofpot gestopt. Er werd een officiële verontschuldiging aangeboden aan de gasten.

Het merk Coca-Cola is al sinds 1928 aanwezig op de Olympische Spelen.

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam eindigden op 12 augustus. Toeschouwers en fans op de tribunes zullen zich hen nog lang herinneren vanwege hun betoverende optredens, positieve houding en feestelijke sfeer. De atleten merkten de goede organisatie en het gecoördineerde werk van de organisatoren op.

De Olympische Spelen van 1928 waren de eerste waarbij de beroemde grondlegger van het moderne Olympisme, Pierre de Coubertin, niet deelnam aan de voorbereiding en het houden ervan. Er is informatie dat hij om gezondheidsredenen ontslag nam als voorzitter van het IOC en ernstig ziek was ten tijde van de wedstrijd. Bij zijn vertrek sprak de grote figuur zijn vaste overtuiging uit dat de beste tradities van de Olympische Spelen bewaard zullen blijven en van generatie op generatie zullen worden doorgegeven. De Belgische edelman Henri de Bayeux-Latour nam zijn plaats in als voorzitter van het IOC.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *